DIY – Miljøvenlige karklude og vaskeklude

Der er mange problemer i dag med at de ting og produkter der bliver produceret ikke er miljøvenlige. Vi bruger alt for mange ressourcer på at lave tøj, fjernsyn, telefoner osv. Og det samme glæder nu vores karklude. Vi kender godt alle sammen den her billige pastelfarvede karklude vi kan købe i supermarkedet. Men har du ikke undret dig lidt over de huller der kommer i dine klude efter lang tids brug? De klude indeholder mikro plastik. De betyder at hver gang de bliver vasket i maskinen skylles der lidt plastik ud i havet. Hvilket er et kæmpe miljøproblem for havet og dets liv. Denne opdagelse har ført til en kæmpe efterspørgsel af hæklede, strikkede og syede karklude der er lavet i bomuld der ikke gør skade på miljøet.
Læs artiklen her.

Så jeg vil komme med mit bidrag i dette indlæg, dette i form af links til opskrifter og steder hvor de her klude kan købes.

DIY – Links til opskrifter
Min egen i perlestrik– Dem med banderolerne på billedet nedenfor.
Susanne-Gustafsson.dk – Opskrifter på strikkede klude
Tema 44 fra Sandness – Kan købes hos blandt andet Yarnfreak
Halager – DIY flere hæklede klude
Den pinke og mintgrønne helt ude til venstre på billedet længere nede er bare retstrik, hvor jeg har slået 60 masker op og strikket på pind 2,5. De bliver virkelig lækre bløde og samtidig lidt mere faste end dem i perlestrik. 
Er det ikke nok, så prøv en google søgning på strikkede eller hæklede karklude, der er masser af opskrifter!

Et alternativ, hvis du ikke kan strikke eller hækle, er at købe frotte stof som du så kan overlocke rundt i kanten. Der er flere steder de efterhånden sælger det i rigtig fine farver, har blandt andet selv været forbi siden Michas Stoffecke hvor du kan købe det med forskelligt mønster. Vil du være rigtig miljøvenlig så gå i genbrug og køb gamle håndklæder, badekåber eller lignende som du kan sy om.

Køb en miljøvenlig klud:
Facebook har blandt andet siderne Donation25 og Vi strikker vores karklude selv. Beskrevet i artiklen.
Økologiske karklude fra RIC – Købes hos Percille.dk
Strikkede karklude fra solvang design – køb hos Best of Nordic
V
il du have flere muligheder så igen prøv en google søgning “strikkede karklude køb”

NOTE – Jeg laver ikke længere de her klude på bestilling!!! Der er simpelthen ikke tid. 

Mine karklude, de er strikket i bomuld, i forskelligt mønster.

2016-01-20 10.52.35

Det her var lidt forslag til hvor du kan finde opskrifter til at lave dine klude selv eller købe nogle.
Her kan dog igen opstå et problem. Vil man virkelig gerne have fokus på miljøet er det almindelige bomuldsgarn vi kan købe alle steder nok ikke den rigtige løsning.
Her kommer Krea Deluxe ind i billedet. De sælger det fineste økologiske bomuldsgarn. Der er jeg dog ikke kommet til endnu, da det jo selvfølgelig også er noget dyre end det almindelige garn man kan få.

Men er altid villig til at rette mig efter det ønske der er, så er der nogle der ønsker ting hæklet i økologisk bomuld gør jeg gerne det. Prisen på garnet er dog 3 gange så meget som jeg plejer at gi for garn og det skal selvfølgelig dækkes, så prisen vil være derefter 🙂

Bandarolerne

For at præsentere kludene ekstra fint hvis de skal sælges eller gives som gave kan man printe nogle simple bandaroler til at komme omkring. Dem på billedet ovenfor er nogle jeg selv har lavet. De kan hentes her:

Word-fil så du selv kan ændre teksten.

PDF-dokument til direkte print

Ha en skøn dag allesammen!

Feedback på kludene.

Jeg har smidt en del af de her klude efter min søster, der hellere end gerne vil modtage og også bruger dem flittigt i hendes køkken. Hun har gjort en lidt spændende opdagelse.
Hun har fået lidt af hvert: Nogle i perlestrik pind 3 (søstrene grenegarn(SG)), nogle hæklede (vævehækling og SG garn) og så nogle strikkede i retstrik på pind 2 i blød bomuld og SG garn (Helt til venstre på billedet ovenover).

De er alle blevet lagt i blød i helt koldt vand med lidt eddike i 24 timer. De er alle blevet vasket i den samme vask. De har ikke været i tørretumbleren (man skal huske at sige de godt kan tåle det 😉 ).

Søstrene grene garn:
De hæklede er virkelig stive. – Halvdårlig suge evne.
Perlestrik ikke helt så stive – Halvdårlig suge evne
Ret strik på pind 2 – Blødere og bedre sugeevne.

Vinderen er dem i blød bomuld på pind to. De er lige meget om de kommer i tørretumbler eller ej virkelig lækre bløde.

Selvfølgelig kan stivheden være lige meget da de jo bliver bløde når de bliver våde. Men lækre bløde klude er da lidt mere attraktive end dem der er hårde og stive. Så jeg strikker helt klart videre af dem med de små pinde og i blød bomuld! Må have prøvet nogle flere mønstre på dem også. 🙂

 

7 Comments

 1. Du har de sødeste banderoler på dine karklude. Men jeg kan simpelthen ikke finde dem du har, på den hjemmeside du henviser til…… hjælp…..

  1. Dem jeg har rundt om kludene på billedet er nogle jeg selv har lavet. Jeg kan lige sende dem på en mail til dig. 🙂

 2. Hej,
  Lækre klude
  Men hvad er den øverste blå karklud strikket i og hvilket mønster ?
  Jeg vil blive glad for et svar i min mailboks.
  God dag, Pia

  1. tak for rosen. Kluden er strikket i falsk patent. Jeg har her vedlagt et link til en drops instruktions video. Hvor der os er en beskrivelse af mønstret.
   http://www.garnstudio.com/lang/dk/video.php?id=56
   Jeg har strikket min i garn fra søstrene grene med pind 3. Jeg strikker stramt. ville næste gang bruge en pind 2,5. Da jeg synes kluden bliver alt for løs os slasket. Men prøv dig frem 🙂
   Kan ikke huske hvor mange masker jeg har brugt til den der, men dem jeg har strikket det sidste stykke tid, er lavet med 60 masker. 🙂

   Håber det var hjælp nok. Ellers må du sige til, så skal jeg prøve at give dig lidt mere vejledning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *